El programa Lecxit es posa en marxa a set escoles del Bages sud

Post date: 17/10/2013 11:26:59

El fet de formar part del Pla Educatiu d'entorn facilita la coordinació de projectes i en aquest cas la xarxa del Pla lector vetlla expressament per al foment de la lectura entre els nois i noies de les escoles de la zona. I aquest n'és un que ens fa molta il.lusió portar a la pràctica.

LECXIT és un programa impulsat per la Fundació Jaume Bofill que respon a l'objectiu d'incrementar l'èxit educatiu dels infants mitjançant el treball per a la millora de la seva comprensió lectora. La clau és treballar de forma lúdica gràcies al voluntariat i a la implicació de l'entorn. Aquesta pràctica ha permès la coordinació de set centres de primària del nostre territori que s'han acollit al programa:

ESC Pompeu Fabra (El Pont de Vilomara)

ESC St Miquel (Castellgalí)

ESC Puigsoler (St Vicenç de Castellet)

FEDAC Sant Vicenç (St Vicenç de Castellet)

ESC St Pere (Monistrol de Montserrat)

FEDAC Monistrol (Monistrol de Montserrat)

ESC Jaume Balmes (Castellbell i el Vilar)

Els beneficiaris són nois i noies de 4t de primària que presenten alguna dificultat en la comprensió lectora i tenen marge de millora. L'activitat consisteix a dedicar una hora setmanal en horari extraescolar en què cadascun d'aquests nois/es és acompanyat en activitats de lectura per un mentor/a. Els mentors/es són voluntaris/es de l'entorn proper (pares, mares, àvies, estudiants universitaris i alumnat dels cursos alts de l'INS Castellet (St Vicenç) i del SI Bages sud (Castellbell i el Vilar). Per començar, els voluntaris i voluntàries ja s'han apuntat a fer de mentors, amb moltes ganes de participar en el projecte.

Moment de la formació de voluntaris, a la biblioteca de l'INS Castellet (F.Grané)

El passat dijous 10 d'octubre es va portar a terme la primera trobada de formació inicial amb ells: El paper del mentor en l'acompanyament lector, conduït per la Fundació Jaume Bofill, i que va anar a càrrec de la professora de pedagogia de la UB Maribel de la Cerda (especialista en ajut entre iguals), i de la bibliotecària Marta Roig, que va fer una sessió sobre contes il.lustrats. Als mentors se'ls va lliurar una carpeta amb materials de lectura i propostes de treball per a portar a terme la mentoria amb els nens i nenes de 4t de primària per a reforçar la comprensió lectora.

Tu també pots fer molt per la lectura. Dossier de materials

A partir d'ara, cada escola posarà en marxa el programa. És previst de fer una altra trobada de seguiment i intercanvi amb els mentors al mes de gener.

Moltes gràcies a la Fundació Jaume Bofill i bona feina a tots/es!