PLA EDUCATIU D'ENTORN DEL BAGES SUD

Activitats d'estiu organitzades pel PEE

Aquest juliol es duran a terme uns tallers de reforç escolar, adreçats a alumnes de secundària als municipis de Sant Vicenç de Castellet i de Castellbell i el Vilar. S'inclouen en el programa PROEDUCAR, finançat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Els centres respectius han seleccionat els alumnes assistents als tallers.

MARATÓ DE JOCS

La marató es va celebrar el dia 6 de juny de 2018, tal i com estava previst i la pluja també s'hi va voler apuntar.

Malgrat la climatologia, doncs, i amb gran esforç de l'organització per tal que tot funcionés correctament, els alumnes van gaudir, un any més d'aquest esdeveniment. Això sí, en alguns moments, estaven més junts que en d'altres ocasions.

Acabant els preparatius

L'arribada

Al pavelló...

Quins nervis!

... i a la pista

Fins l'any que ve!

Torna la MARATÓ DE JOCS al Bages Sud

El 6 de juny, a Sant Vicenç, el planter del Bages Sud ens mostrarà les seves habilitats en els jocs.

I tot organitzat per alumnes més grans, sota la supervisió dels referents d'Educació Física de la zona.

Una gran activitat de convivència que fa olor de cloenda del curs.

DOS RIUS

S'acaba el curs i les nostres trobades. Enguany ens hem acomiadat el 22 de maig, a terres solsonines.

Bon estiu a tothom!!

Primera trobada del curs 2017-2018

El 19 de gener, hi ha hagut la primera trobada d'aquest curs, a Sant Vicenç de Castellet.

Tot i que som a la setmana dels barbuts, i feia fred, el sol ens ha volgut acompanyar.

Fins a la propera, amics!

Xerrades per a les famílies

La psicòloga clínica dominica Díez, d'Althaia, ha voltat per la majoria de centres educatius del Bages Sud, per explicar què poden fer les famílies per prevenir les addiccions dels joves a les pantalles. Per a realitzar aquestes activitats ha estat imprescindible la coordinació amb les AMPAs dels centres.

Les xerrades es complementen amb les que fan els Mossos d'Esquadra sobre internet segura.

TALLERS amb FAMILIES 2017

Els divendres del mes de maig a la Biblioteca de l'Escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara i Rocafort, de 15 a 16.30 h, ens reunim pares i mares per parlar de temes que ens preocupen sobre l'educació dels nostres fills i filles. Les sessions les coordina un coach de l'entitat Espai Bes.

MARATÓ DE CONTES 2017

El divendres 21 d'abril va tenir lloc en diferents poblacions la Marató de Contes.

Nois i noies, pares i mares, avis i àvies, actors i actrius, professors i alumnes.... van explicar contes pels carres i places de Sant Vicenç de Castellet,

Pont de Vilomara i Monistrol de Montserrat.

PROJECTE INTERGENERACIONAL

El curs 2016-2017 han començat les sortides intergeneracionals entre l'alumnat de la SI Bages Sud i gent gran de Castellbell i el Vilar

El diari Ara es fa ressò del Projecte DOS RIUS 2016-2017

Llegiu aquí la noticia

ES COMPLEIXEN 5 ANYS DEL PROJECTE DOS RIUS

El curs 2012-2013 s’iniciava el projecte anomenat DOS RIUS, moltes experiències i vivències des d’aleshores. Ara es recullen en aquest video

Crònica visual de les maratons de contes de Sant Jordi

Heus aquí un petit recull fotogràfic de la Marató de contes d'enguany a Sant Vicenç de Castellet. Aviat arribaran les imatges del Pont de Vilomara i de Monistrol de Montserrat.

Els jocs esportius tornaran a ser protagonistes al Bages sud

Un any més, tots els centres educatius del Bages sud participaran el proper dimarts, 31 de maig de 2016, en una trobada esportiva a les instal·lacions municipals de Sant Vicenç de Castellet: la cinquena edició de la Marató de jocs. Es tracta d'una matinal on els nens i nenes de Cicle Inicial compartiran vivències amb allò que més els agrada: jugar! Prop de 500 alumnes es trobaran per jugar a jocs tradicionals, fer piràmides humanes, relleus i un ball conjunt com a cloenda d'aquesta ja tradicional jornada esportiva. L'activitat ha estat organitzada per una comissió formada per un referent esportiu de cada centre, coordinats pel Víctor Vera, de l'ESC St. Vicenç.

S'acosta Sant Jordi

I com cada any, els contes prenen vida.

Enguany se celebra Marató de contes a tres dels nostres municipis:

Sant Vicenç de Castellet, El Pont de Vilomara i Monistrol de Montserrat.

Com que Sant Jordi cau en dissabte, les activitats es faran divendres, 22 d'abril.

Gaudiu de la festa!

Llum verda a quatre cursos més de Pla Educatiu d'Entorn

A Sant Vicenç s'ha celebrat recentment una reunió de la Comissió Institucional del Pla Educatiu d’Entorn del Bages sud, en la qual s'ha donat llum verda a la continuïtat del Pla per quatre cursos més. Alcaldes, regidors i tècnics dels sis municipis del Bages sud han validat un cop més el lideratge per part de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet.

Hi han assistit alcaldes i/o regidors dels Ajuntaments del Bages Sud ( Castellgalí, Castellbell i el Vilar, Marganell, Pont de Vilomara, Monistrol de Montserrat i Sant Vicenç de Castellet), el tècnic municipal de Sant Vicenç, l'Assessora de Llengua, interculturalitat i cohesió social, i la nova inspectora Educativa de la zona, Maria Carme Ribalta, en representació del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Ha estat una reunió molt fructífera, distesa i positiva, i s'han pres acords per unanimitat sobre les línies generals de funcionament del Pla.

2a reunió de treball amb les AMPA del PEE

El passat dijous dia 11 de juny, va tenir lloc la segona reunió de treball amb representants de les AMPA dels centres educatius del PEE i dels equips directius d'aquests centres.

S'està iniciant un treball en xarxa molt interessant que té com a objectiu posar en contacte els agents educatius del territori per traçar una línia de treball conjunta al voltant d'un tema. Pel curs vinent, el projecte de treball girarà entorn el bon ús de les noves tecnologies.

Cal aprofitar els espais de trobada família-docents per col·laborar amb els objectius que tenim en comú: l'èxit educatiu dels nostres nens i nenes, nois i noies.

Cinema en curs. Institut Castellet

Trobada de les AMPA dels centres educatius del Bages Sud

Dijous dia 21 de maig, representants de les AMPA i dels equips directius dels centres docents dels municipis del Bages Sud, ens vam trobar per iniciar un treball en xarxa sobre un tema que inquieta a molts de nosaltres: el bon ús de les noves tecnologies.

Va ser una reunió molt positiva. Properament ens tornarem a reunir per començar a traçar el pla de treball.

Agraïm la presència de la Remei López, que ens va presentar el projecte XARXAMPA de Manlleu, una experiència de treball en xarxa de les AMPA dels centres educatius de Manlleu.

3a. Marató de contes. Sant Jordi 2015. El Pont de Vilomara

L'artista local i mare de l'escola, Maribel Risquete, va guanyar amb aquest dibuix el Primer concurs de pintura mural de Sant Jordi que organitza la comissió de la Marató de contes del poble. El dia de Sant Jordi tothom va poder veure i admirar com dibuixa i pinta " a l'engròs" la Maribel. Va plasmar aquesta obra en una paret del Passeig de La Pau, davant de la Llar d'infants durant tot el dia de Sant Jordi. (Escola Pompeu Fabra).

Durant tota la diada de Sant Jordi, el Pont de Vilomara van poder gaudir un any més de la Marató de contes, explicats per l'Ada Cosidó, en Joan Cirera, en Carles Cuberes i la Mònica Torra en diferents escenaris del poble. Aquí teniu algunes imatges....

Foto

6a Marató de contes. Sant Jordi 2015. Sant Vicenç de Castellet

Per sisè any consecutiu, hem organitzat una Marató de contes per Sant Jordi. Ha estat una festa molt especial, on els protagonistes són els alumnes dels centres educatius de Sant Vicenç i les històries màgiques i emotives que ens fan arribar els conta contes des de l'escenari.

Una diada que volem compartir amb vosaltres amb aquest petit reportatge elaborat pels alumnes de 4t d'ESO de l'INS Castellet.

Visita a la Llar d'avis de Castellbell

Representants de la comissió operativa a del Pla d’Entorn vam visitar aquest gener la Llar d'Avis de Castellbell i el Vilar, amb l’objectiu de veure com els alumnes del SI Bages sud aplicàvem la tecnologia Kinect amb persones d’avançada edat i amb disminucions físiques o psíquiques, i els ajudàvem a fer alguns moviments. Mitjançant jocs, es pot fer exercici sense cap càrrega física, ja que els moviments són una rèplica del que fan els pacients. El joc que més agrada als avis és el de bitlles, seguit del de boxa. Els avis que poden caminar van a la posició que correspon i fan el llançament de forma que estan realitzant moviments per voluntat pròpia i no de manera imposada. Els que han de fer servir caminadors, l'alumnat que porta la sessió els ajuda a arribar al punt de llançament i un cop allí els acompanyen en els moviments. Com que són moviments repetitius, els val com exercici aeròbic que d'altra manera no farien. Les activitats d'aquestes característiques faciliten la supressió de barreres d'espai i de temps, ja que podem gaudir d'una pista de bitlles sense la necessitat de disposar d'espai físic i es pot realitzar en qualsevol moment adequant-ho a les pautes que tinguin assignades pels cuidadors. Com a conseqüència, els avis es troben més autònoms i independents. Durant la visita vàrem veure com una dona de 92 anys jugava amb apassionament a les bitlles, així com un home de 80 anys practicava boxa a un ritme espectacular (fixeu-vos en les imatges).

La tecnologia

Xbox Kinect és una tecnologia creada per Microsoft. Es tracta d’un dispositiu de base giratòria i que disposa de tres càmeres, una d'elles és una VGA de 640x480 píxels i 30 FPS, un detector d'infrarrojos i quatre micròfons que faciliten el reconeixement de veu.

La història del projecte

A la SI Bages Sud al curs 2012 vàrem fer unes proves de l'aplicabilitat de la Xbox+Kinect al el casal d'avis, a la Llar d'Avis Montserrat i a l'escola de Primària Jaume Balmes. A la Llar d'Avis, durant el tercer trimestre, organitzàrem visites de dues hores un cop per setmana, en què participaven un parell d'alumnes de manera rotativa i que estaven matriculats a l'anomenat Grup K. Aquesta activitat va ser molt ben valorada, tant per part dels alumnes com per part dels avis.A finals de curs organitzàrem un parell de sessions al Casal d'avis, on vam fer una petita lliga. Va ser espectacular la participació i implicació de tots. Els jocs més valorats van ser el de bitlles i els de ball. Finalment a l'escola de primària organitzàrem una sessió amb els alumnes de sisè on utilitzàrem per grups pràcticament tots els jocs disponibles, sobretot els que implicaven molta activitat i coordinació de moviments. Durant el curs passat hi assistiren parelles de voluntaris i hi va participar la majoria dels alumnes de quart de l'ESO. Al final de curs vam fer una festa de cloenda en què participaren tant els alumnes com els avis, cosa que aquests últims agraïren moltíssim. Aquest curs estem estudiant com l'aplicació de la Xbox+Kinect pot ajudar a la rehabilitació motora i cognitiva. (Enrique Llàcer, director del SI Bages sud)

Glòria Durban parla de competència informacional al professorat del Bages sud

Dins les activitats del grup de treball del Pla lector del Bages sud, fa uns dies es va convidar la Glòria Durban, experta indiscutible en competència informacional. A la xerrada-taller hi van participar també professorat dels claustres de l'INS Castellet i del SI Bages sud, atesa la importància del tema per la seva relació amb l'aprenentatge a l'aula. Va parlar de la lectura a l'aula per a tasques informacionals puntuals i/o per a l'elaboració de projectes de recerca. Va plantejar el procés en tres fases: la cerca d'informació, el tractament de la informació i la comunicació del coneixement, donant pautes per guiar el procés de cerca, donant suport en el tractament de la informació i en la comunicació d'allò après, va mostrar, amb una bona pinzellada, l'estructuració de la competència informacional segons capacitats, habilitats, destreses i indicadors de destreses.De fet, ja fa temps que des del Pla lector segueixen les seves publicacions. El bloc del Pla lector, recull els seus materials on-line, de gran utilitat per a la pràctica docent. (Montse Torner, Pla lector del Bages sud)

Els joves del Projecte Dos Rius conviuen a La Molina

El 15 i 16 de gener un grup de joves que participen en el projecte Dos Riusvan fer una estada a la Molina. Dos Rius és un projecte

cooperatiu integrat per alumnes dels centres de secundària del Bages

Sud i joves del Centre Ocupacional la Llum d'Ampans, que es troba

plenament consolidat en el seu tercer any d'activitat. En aquesta

ocasió la trobada va consistir en una convivència de dos dies a

l'alberg Mare de Déu de les Neus de la Molina (Cerdanya). L'estada va

incloure activitats lúdiques a l'alberg i excursions en raquetes de

neu, totes elles organitzades pels propis joves.

Un cop més, Dos Rius ha contribuït a enfortir valors d'integració i de cooperació entre els nostres joves.

(David Sanz, INS Castellet)

Presentació del documental Veus d'Escola

El divendres 28 de novembre, a les 7 de la tarda, a l’auditori de La Plana de l’Om de Manresa, tindrà lloc la projecció del film documental Veus d’escola, realitzat per l’alumnat de cultura audiovisual de 1r de batxillerat de l’Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), en el marc del projecte Cinema en curs (2013-2014). El documental reconstrueix la figura del mestre Joan Vigatà. Hi haurà també una taula rodona sobre el tema Una mirada a l’escola de la República des de l’escola d’avui, amb la participació de Joaquim Aloy, Joan Badia, Joan Maria Serra i un representant de l’Escola Ítaca de Manresa. Alcaldes i regidors dels municipis del Bages sud es reuneixen per parlar del Pla d'entorn

Alcaldes i regidors d'Ensenyament dels municipis que formen part del Pla Educatiu d'Entorn van mantenir ahir a Sant Vicenç de Castellet la reunió anual de la Comissió Representativa institucional.

Cristòfol Gimeno, alcalde de Castellgalí, Montserrat Miravitlles, regidora d'Educació del Pont de Vilomara, els regidors d'educació de Castellbell i el Vilar i Sant Vicenç, Salvador Fernández i Joaquim Casajuana, i Joan Miquel Rodríguez, alcalde de Monistrol de Montserrat. També hi van ser presents José Miguel Lucea, Inspector d'Educació de la zona, i els coordinadors del PEE Josep Ortiz i Flora Grané.

Els temes tractats van ser l'estat actual del PEE (objectius, activitats, organització en xarxa i incidència en el territori), el finançament econòmic i les línies de treball per al curs 14-15. Aquest és el vuitè curs que els municipis del Bages sud sumen esforços per coordinar-se partint de la idea que l'educació dels nois i noies no només es dóna a l'escola, sinó també en altres àmbits com la família i l'entorn.

Objectius i accions del nostre Pla d'Entorn

Aquesta infografia reflecteix els trets bàsics del Pla Educatiu d'Entorn del Bages sud, a partir dels set objectius generals pels quals van ser concebuts els plans d'entorn i les accions que s'han anat implantant en el nostre territori, a partir de la participació dels agents educatius, les administracions i entitats i un gran esforç per crear xarxes de treball i de relació que han revertit de manera positiva en la situació educativa de la subcomarca. Lluny de ser exhaustiva, recull les activitats reeixides i/o plenament consolidades, i permet veure quins objectius han estat assolits amb més èxit i en quins altres podem encara millorar.

Aumnat de 1r d'ESO del SI Bages sud explica contes a les escoles bressol i de Primària

Dins les activitats coordinades des del Pla lector del Bages sud, hi ha la dels alumnes conta-contes, en què nois i noies dels instituts es preparen i després van a explicar contes a les seves escoles de referència i EB. En aquest cas, són els nois de 1r d'ESO de la Secció d'Institut del Bages sud, de Castellbell i el Vilar, que han anat a les escoles Jaume Balmes de Castellbell i Sant Pere de Monistrol de Montserrat. També van anar a l'Escola Bressol Colors. Aquest vídeo il.lustra l'experiència.

Aquesta activitat també es porta a terme als altres centres educatius del Bages sud: estudiants de secundària de l'INS Castellet i Fedac Sant Vicenç van a fer de conta-contes a les escoles del Pont de Vilomara, Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet. Aquest curs és el que fa sis, i esperem que l'activitat es faci durant molts i molts anys.

Trobada del voluntariat Lecxit de les escoles del Bages sud

http://peebsplalector.blogspot.com.es/2014/05/aquest-dimecres-passat-celebrat-la.html

El grup de treball del Pla lector es va trobar amb els voluntaris/es Lecxit,

que van compartir les seves experiències.

La llegenda dels tres savis piteus, dibuixada pel Toni Ortiz

Èxit, un cop més, de les maratons de contes

Al Pont de Vilomara per segona vegada i a Sant Vicenç de Castellet per cinquena, la Diada de Sant Jordi ha estat molt lluïda, entranyable i participativa.

Un cop més, els carrers i places han estat el recer de paraules i música. I tothom, pares i mares, avis i àvies, joves i infants han gaudit dels contes, de les cançons, dels balls... i de la flaire de les roses, dels llibres i de la festa... Una festa colpidora, que hem celebrat junts. Inoblidable!

(Montse Torné)

La 5a edició de la Marató de contes de Sant Vicenç ja està en marxa

Per cinquè any consecutiu, la comissió organitzadora de la Marató de contes de Sant Vicenç està treballat des de començament d'any perquè el dia de Sant Jordi els carrers i places del poble s'omplin de paraules i música i de nens i nenes. Un representant de cada escola del poble, l'Escola Bressol el Niu, l'INS Castellet, el Col. Montserrat, Fedac Sant Vicenç, l'Escola municipal de Música, la Biblioteca, l'Ajuntament, amb la col.laboració de l'Assessora LIC del Departament d'Ensenyament organitzen un matí en què voluntaris de tots els sectors (pares i mares, mestres, professorat, alumnat , avis i àvies i altres) es converteixen per un dia en conta-contes. La iniciativa va sorgir ara fa cinc anys del Pla educatiu d'entorn, però ara camina sola. L'Ajuntament ha fet seva la festa, que cada any conté elements nous. L'edició d'enguany promet, com totes les anteriors, però cal remarcar que cada any en sabem més, cada any s'afegeixen noves activitats que fan que la festa sigui més participada i més rica.

Dos Rius torna a aplegar joves del Bages sud i d'AMPANS

Malgrat l'amenaça de pluja, els alumnes dels centres de secundària del Bages Sud i els joves d'Ampans que integren el projecte Dos Rius han tornat a reunir-se aquest divendres, 4 d'abril, per passar junts una jornada de convivència, aquest cop a Castellbell i el Vilar. L'escenari de la trobada ha estat el mas Puig del Vilar, una antiga masia d'aquest barri de Castellbell reconvertida en allotjament rural.

La jornada ha començat a dos quarts d'onze del matí, amb un joc inicial per conèixer el municipi que en aquesta ocasió acollia els joves i per formar els grups que han anat fent dels diverses activitats de descoberta de l'entorn: visites guiades als cultius ecològics i al museu de la vida rural del mas Puig, i un rally fotogràfic pel barri del Vilar.

Cap a dos quarts de dues els joves s'han desplaçat fins al camp de futbol i la pista poliesportiva de Castellbell, on han practicat diversos esports: futbol, bàsquet, hoquei i pitxi. Després de dinar, amb l'acompanyament d'un discjòquei, les postres preparades pels nois i noies d'Ampans han fet les delícies de tothom. La festa s'ha tancat amb l'actuació del mag Jofre, integrant del grup, i el lliurament d'una samarreta de record a tots els participats. El projecte s'emmarca en el Pla Educatiu d'Entorn del Bages Sud i es troba plenament consolidat en el seu segon any de recorregut. Dos Rius ha aconseguit aplegar en els dos darrers cursos una bona colla de nois i noies d'entre 15 i 18 anys de l'Institut Castellet, de l'Escola FEDAC Sant Vicenç i de l'Institut Bages Sud de Castellbell, i joves del Centre Ocupacional La Llum d'Ampans afavorint un espai de convivència i d'intercanvi d'experiències que ha contribuït molt notablement a enfortir valors com la cooperació, el respecte i la inclusió.

Han començat les classes de llengües de la nova ciutadania

La llengua és un pont entre consciències, per conviure i avançar vers una societat millor.

Les llengües no són armes, sinó tot el contrari.

Aquestes classes neixen fruit d’un conveni de col·laboració amb el govern del Marroc (LACM) pel qual un professor nadiu imparteix classes de llengua i cultura àrab en diferents centres educatius, obertes a alumnat marroquí i alumnat autòcton, fora de l'horari lectiu. Enguany es fan a Sant Vicenç de Castellet per a alumnes de Primària i de Secundària. El nou professor és el Sr. Abdellah Nafihi, i fins ara feia de mestre al Marroc.

Aquestes classes van acompanyades d'un servei de traducció i assessorament al qual poden recórrer les escoles, que resulta molt útil per facilitar el traspàs d'informació entre l'escola i les famílies, amb l'objectiu de promoure la inclusió i millorar la vida escolar.